PIGWA I PIGWOWIEC- co o nich wiesz?

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) pochodzi z Azji Mniejszej, owoce ma cierpkie i kwaśne w smaku, są koloru żółtego, pachnące i przypominają gruszki. Kwitnie w maju, a zbiory są od września do października. To właśnie owoce są surowcem zielarskim bogatym w kwasy organiczne tj: jabłkowy, winowy czy bursztynowy i inne. Zawierają również pektyny i witaminy np. C, B1, B2.
Św. Hildegarda podawała, że dzięki zawartości do 10% czystej pektyny, obniża poziom żółci i cholesterolu. Duży procent olejków eterycznych w owocach pigwy pozwala usuwać puryny z tkanki łącznej i wypłukiwać kwas moczanowy, dlatego ta znana Zielarka zalecała konfitury z pigwy w kuracjach oczyszczających przy chorobie reumatycznej. Jakby tego było nie dość Cydonia mieści w sobie garbniki, antocyjany, flawonoidy np. kwercetynę, karotenoidy i sole mineralne tj: łatwo przyswajalne żelazo, miedź, kobalt, mangan i potas.
Surowcem leczniczym są również jej nasiona, które zawierają 20 % śluzów oraz amigdalinę. Wykorzystujemy je do produkcji wyciągów wodnych. Zazwyczaj zależy nam na maceratach (oleje roślinne z wyciągami z ziół) lub też naparach bogatych w śluzy, dlatego nierozdrabniany nasion.
Jak podaje dr Różański 1 łyżkę nasion zalewamy 1 szklanką zimnej lub gorącej wody, pozostawiamy na czas od 3 do 6 godzin, po tym czasie cedzimy i spożywamy po pół szklanki co 2 lub 3 godziny. Zaleca się stosować przy takich dolegliwościach jak refluks czy zgaga, nieżyt żołądka i jelit, uszkodzenia ich śluzówki, biegunki, choroba wrzodowa, zaparcia. Niezwykle pomocny przy chorobach krtani i gardła, chrypce oraz kaszlu. W dawnych czasach stosowano okłady z wyciągów wodnych na schorzenia oczu, ich podrażnienia czy opuchnięcia i zapaleniach spojówek. Świąd odbytu leczono lewatywami, natomiast płukanki i irygacje polecano przy zapaleniu sromu i pochwy. Okłady możemy też aplikować na twarz gdy skóra jest z wypryskami, trądzikowa, zmęczona lub zwiotczała, sucha i podrażniona. Ponieważ napar i macerat z nasion pigwy znacząco poprawia elastyczność i wilgotność skóry dzięki odżywczym cukrowcom. Ponadto usuwa stany zapalne.
Przygotowanie dżemu z pigwy jest pracochłonne ale na pewno warto sobie ten trud zadać dla zdrowych i smacznych efektów. Nasiona, które oddzielimy w procesie przygotowywania owoców dobrze jest wysuszyć. Przepis wg zaleceń Św. Hildegardy podaje 1 kg pigwy, 250 ml wody, 125 ml słodkiego białego wina (gdy nie chcemy go dodawać dżem będzie gęstszy), 600g cukru, 20g galgantu (pikantna przyprawa rozgrzewająca) , sok z 1 cytryny. Gdy zebrane przez nas owoce umyjemy trzeba je najpierw gotować przez godzinę aż będą miękkie. Jak już przestygną kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ mielimy lub miksujemy, dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, wino i sok z cytryny – cały czas mieszając. Gotujemy około 10 minut do zgęstnienia. Wtedy dodajemy galgant w proszku, mieszamy i przekładamy do czystych, wyparzonych oraz jeszcze ciepłych słoików, a następnie zakręcamy. Pasteryzować dla pewności. Dr Różański poleca zastosować rum do przetworów z pigwy, a Stefania Korżawska do konfitury z pigwy dodawała jeszcze owoce czarnego bzu.

QUITTEN TABS (tabletki z pigwą) Św. Hildegardy 280 sztuk

NA ODPORNOŚĆ DZIECKA Herbatka fix Herbapol

Herbatka z OWOCAMI PIGWOWCA, PIGWĄ i IMBIREM 100g Natura Wita

PIGWA 100% sok Oleofarm 490 ml

Herbatka z pigwowcem Eko DARY Natury (fix)
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) jest bardziej popularny w naszych ogrodach, a jego owoce i nasiona mają podobne właściwości lecznicze i smakowe. Owoce są mniejsze i jabłkowate ale tak samo można przerobić je na galaretki, nalewki czy marmolady. Zastosowanie nasion jest bliźniacze do opisanych nasion pigwy.
Gdy nadejdą chłodne dni, do jesiennej herbaty zamiast cytryny warto dodać plasterek surowej pigwy. Natomiast zimą gdy jeszcze bardziej chcemy się rozgrzać albo męczy nas przeziębienie można sięgnąć po nalewkę z pigwy na rumie z odrobiną miodu.
Autorka: Charakterystykę kwaśnej i zdrowej pigwy przybliżyła Wam Katarzyna zafascynowana chwastami i pięknem Matki Natury posiłkując się wspaniałym blogiem Dr Różańskiego, który jest jej absolutnym guru fitoterapii: https://rozanski.li/923/pigwa-cydonia-i-pigwowiec-chaenomeles-w-fitoterapii/
Pozostała literatura:
Książka Stefani Korżawskiej „Przewodnik po zdrowym życiu”.
Dr Wighard Strehlow „Święta Hildegarda z Bingen Medycyna na każdy dzień”.
Blog Polskiego Towarzystwa Przyjaciół Św.Hildegardy, wpis autorstwa Monika Walczak o dżemie z pigwy: https://hildegarda.edu.pl/dzem-z-pigwy/

QUITTEN TABS (tabletki z pigwą) Św. Hildegardy 280 sztuk

Imbir z pigwą i truskawką. Herbata ziołowo-owocowa 20 sztuk Malwa

Herbatka z OWOCAMI PIGWOWCA, PIGWĄ i IMBIREM 100g Natura Wita

Herbatka z pigwowcem Eko DARY Natury (fix)

St. Hildegard Posch- KREM FIOŁKOWY św.Hildegardy- 50ml

PIGWA 100% sok Oleofarm 490 ml

St. Hildegard Posch- Intensywny KREM FIOŁKOWY św.Hildegardy- 50ml

MELISA z pigwą herbatka fix Herbapol

NA ODPORNOŚĆ DZIECKA Herbatka fix Herbapol
Przeczytaj również