×
OLEJ Z PESTEK DYNI (spożywczy) 500 ml Oleofarm

OLEJ Z PESTEK DYNI (spożywczy) 500 ml Oleofarm

Olej z pestek dyni to doskonały wybór dla osób dbających o zdrową dietę, które chcą wzbogacić swoje posiłki o cenne nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Idealny dla tych, którzy cenią naturalne produkty o wyjątkowych walorach smakowych 
Cena 76,50 zł

KAWA - wady i zalety dla zdrowia

Dla jednych to nieodzowny element poranka, dla innych prawdziwe uzależnienie. Jednak, czy kawa jest naprawdę dobra dla naszego zdrowia?

Przeczytaj na naszym blogu
KAWA - wady i zalety dla zdrowia
Nie tylko stewia, czyli naturalne roślinne ZAMIENNIKI CUKRU - poznaj najpopularniejsze z nich.

Nie tylko stewia, czyli naturalne roślinne ZAMIENNIKI CUKRU - poznaj najpopularniejsze z nich.

Dzięki roślinnym zamiennikom cukru można cieszyć się słodkim smakiem bez narażania zdrowia – a włączenie ich do diety może być kluczem do lepszego samopoczucia i długoterminowego zdrowia.

Przeczytaj na naszym blogu

Żywność prozdrowotna - dlaczego warto?

Żywność prozdrowotna, znana również jako żywność funkcjonalna, to żywność zawierająca składniki odżywcze, które mają udokumentowany pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Te składniki odżywcze mogą wpływać na różne funkcje organizmu, takie jak układ immunologiczny, trawienie, metabolizm, zdrowie serca i inne.

Przykłady żywności prozdrowotnej to warzywa, owoce, soki owocowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona, ryby, chude mięso, drób, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, miody, przyprawy, rośliny strączkowe i zdrowe tłuszcze roślinne, takie jak dobre oleje np olej z czarnuszki czy olej z orzechów oraz oliwa z oliwek.

Czas sięgnąć po przyprawy!

Stosowanie przypraw ma bardzo długą i fascynującą historię, sięgającą tysiące lat wstecz. Przyprawy były używane już w starożytnych cywilizacjach. Z ciekawostek na przykład, w starożytnym Egipcie, korzeń imbiru był używany jako lek, a cynamon był cenionym składnikiem w procesie mumifikacji.

W średniowieczu i renesansie świat został oczarowany zapachami i smakami nowych przypraw. Wyprawy handlowe w poszukiwaniu skarbów przyniosły odkrycia nowych szlaków, które zmieniły oblicze handlu na zawsze. Goździki, imbir i pieprz - stały się pożądanymi klejnotami, które wzbogacały kuchnie, ale i portfele handlujących nimi kupców. Przyprawy stały się symbolem luksusu i wyrafinowania, a ich wpływ na światową kuchnię jest trwały.

Zajrzyj do kuchennych szafek! Odkryj na nowo tajemnice smakowych skarbów, które czekają na Ciebie. Czy tylko pieprz i sól mają dominować w Twojej kuchni? Czas sięgnąć po niezwykłe przyprawy, które nie tylko rozgrzeją Twoje podniebienie, ale także przyniosą korzyści zdrowotne. Stawiaj na przyprawy, które dodadzą potrawom niepowtarzalnego aromatu i jednocześnie wzmocnią Twoje ciało. Przyprawowy raj czeka na Ciebie także w naszej zielarni - możesz być pewny, że Twój organizm podziękuje Ci za tę smakowitą decyzję!

Poznaj przyprawy, które poprawą Twoje zdrowie i urodę!

1. Kurkuma - dla pięknej skóry bez zmarszczek

Dzięki obecności pięciu olejków eterycznych, kurkuma wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy, wspomagając proces trawienia. Warto również zauważyć, że barwnik kurkuminowy, który jest obecny w tej przyprawie, posiada właściwości przeciwzapalne. W opublikowanym w "Curcumin: A Review of Its' Effects on Human Health" przeglądzie badań opublikowanym w czasopiśmie Foods w 2017 roku, podsumowane są korzyści zdrowotne kurkuminy, takie jak działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i antyoksydacyjne. Należy jednak podkreślić, że korzyści płynące ze spożywania kurkumy nie ograniczają się jedynie do poprawy parametrów zdrowotnych. Zawarte w kurkumie składniki odżywcze, takie jak antyoksydanty, mogą przyczynić się do zwalczania zmarszczek i procesu starzenia się skóry. Działanie antyoksydacyjne pomaga niszczyć wolne rodniki, a także przyspiesza proces odnowy komórek.

2. Cynamon - pomaga na odchudzanie

Badania naukowe sugerują, że spożywanie cynamonu może mieć pewne korzyści związane z utratą wagi. Jedno badanie opublikowane w czasopiśmie "Metabolism" w 2017 roku wykazało, że dodatek cynamonu do diety osób otyłych przyczynił się do zmniejszenia masy ciała, obwodu talii i poziomu trójglicerydów. Innym badaniem, opublikowanym w czasopiśmie "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" w 2020 roku, stwierdzono, że cynamon może wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi i poprawiać czynniki związane z insulinoopornością.

3. Mięta pieprzowa - na łagodzenie bólu brzucha

Badania sugerują, że mięta pieprzowa może mieć właściwości przeciwbólowe i rozkurczowe, które pomagają w łagodzeniu bólu brzucha. Przegląd badań opublikowany w czasopiśmie "Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine" w 2019 roku potwierdza skuteczność mięty pieprzowej w łagodzeniu dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego. Mentol, główny składnik aktywny mięty pieprzowej, wykazuje działanie rozkurczowe na mięśnie jelit, co przyczynia się do złagodzenia bólu i dyskomfortu.

4. Oregano - pogromca wirusów

Oregano to przyprawa, znana głównie z kuchni śródziemnomorskiej i która często jest określana w medycynie naturalnej jako naturalny antybiotyk. Oregano działa jak środek przeciwgrzybiczy, hamując wzrost grzybów i zarodników oraz w niektórych przypadkach nawet eliminując je. Dodatkowo, oregano posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Badanie opublikowane w czasopiśmie Indian Journal of Pharmaceutical Sciences w 2015 roku wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne oregano wobec bakterii Gram-dodatnich.

5. Czosnek - na poprawę odporności

Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie czosnku może wpływać na wzmacnianie układu immunologicznego, co przyczynia się do zapobiegania infekcjom, w tym przeziębieniom. Ponadto, czosnek wspomaga krążenie krwi oraz zdrową pracę układu trawiennego.

Czosnek niedźwiedzi z kolei jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Badania sugerują, że czosnek niedźwiedzi może mieć także korzystny wpływ na zdrowie serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu, regulowanie ciśnienia krwi oraz poprawę przepływu krwi.

6. Rozmaryn - na odporność i problemy trawienne

Rozmaryn wykazuje korzystny wpływ na układ immunologiczny, utrzymując go w dobrej kondycji i wspierając jego prawidłowe funkcjonowanie. Badania sugerują, że rozmaryn zawiera związki, takie jak kwas rozmarynowy i karnozol, które mogą wykazywać właściwości immunomodulacyjne i przeciwbakteryjne. Ponadto, rozmaryn może wpływać na poprawę krążenia krwi w organizmie. Składniki bioaktywne obecne w rozmarynie, takie jak flawonoidy i diterpeny, mogą mieć pozytywny wpływ na elastyczność naczyń krwionośnych oraz regulację ciśnienia krwi. Oprócz tego, rozmaryn może przyczynić się do poprawy funkcji mózgu poprzez zwiększenie przepływu krwi do mózgu.

Badania sugerują, że rozmaryn może mieć właściwości neuroprotekcyjne i przeciwdziałać procesom degeneracyjnym mózgu, takim jak starzenie się i choroba Alzheimera. Jeśli masz problemy żołądkowe, rozmaryn może być wartościowym środkiem uspokajającym dla układu trawiennego.

7. Kardamon - na lepsze trawienie i obniżenie ciśnienia krwi

Jednym z chyba najważniejszych powodów, aby spożywać więcej kardamonu w naszym codziennym menu, jest jego bardzo pozytywny wpływ na nasz układ trawienny. Może on pomagać w łagodzeniu objawów takich jak zaburzenia trawienia, niestrawność i zgaga. Kardamon posiada również właściwości przeciwutleniające, które pomagają organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników. Kardamon może również mieć pozytywny wpływ na ciśnienie krwi. Jest bogaty w błonnik i wykazuje właściwości moczopędne, co także może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.

8. Tymianek - posiada silne właściwości przeciwutleniające

Badania naukowe sugerują, że spożywanie żywności bogatej w antyoksydanty jest ważne dla utrzymania zdrowia, ponieważ różne antyoksydanty działają synergistycznie, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym. Tymianek zawiera wiele związków o właściwościach przeciwutleniających, takich jak flawonoidy, kwas rozmarynowy i tymol. Ponadto, istnieją dowody na korzystny wpływ tymianku na zdrowie serca. Badania in vitro i na zwierzętach sugerują, że tymianek może wpływać na obniżenie poziomu lipidów we krwi, regulację ciśnienia krwi oraz redukcję procesów oksydacyjnych w układzie sercowo-naczyniowym.

9. Bazylia - na stany zapalne i stres

Spożywanie bazylii niesie ze sobą wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. W medycynie tradycyjnej wykorzystywana jest m.in. ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Badania naukowe sugerują z kolei, że ekstrakty z bazylii mogą wykazywać działanie antyoksydacyjne, chronić przed uszkodzeniem komórek i wspierać układ odpornościowy. Dodatkowo, bazylia może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, poprawiać trawienie, redukować stany zapalne oraz działać kojąco na układ nerwowy.

10. Goździki - działają na problemy z gardłem i jamą ustną

W medycynie tradycyjnej goździki były wykorzystywane ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Badania naukowe sugerują, że goździki zawierają związki takie jak eugenol, które wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą one mieć korzystny wpływ na zdrowie jamy ustnej, wspomagać trawienie oraz łagodzić ból zębów i dziąseł.

11. Imbir - na układ trawienny i odporność

Imbir działa przeciwzapalnie, stymuluje perystaltykę jelit i jest bardzo skuteczny w działaniu przeciwko różnym wirusom. Może pomóc w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak mdłości, wymioty, niestrawność i wzdęcia. Gingerol, główny składnik aktywny w imbirze, wykazuje właściwości przeciwwymiotne i przeciwzapalne, które mogą przyczyniać się do ulgi w przypadku nieprawidłowości żołądkowych.

Wiele wyżej wymienionych i innych przypraw znajdziesz także w różnych ciekawych i autorskich mieszankach takich jak przyprawa do sałatek lub przyprawa prowansalska.

Miody z pasieki - to samo zdrowie

Pszczelarstwo ma długą i znaczącą historię, która jest nierozerwalnie związana z rozwojem cywilizacji ludzkiej. To nie tylko produkcja miodu, ale również kompleksowy system hodowli pszczół, który przyczynia się do utrzymania równowagi w ekosystemach i zapewnienia płynności procesu zapylania roślin. Albert Einstein podsumował tę współzależność, znanym cytatem „Jeśli wyginą pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata istnienia"

Badanie przeprowadzone przez Badawczy Instytut Medycyny Paliatywnej i Opieki Długoterminowej w Australii wykazało, że miód ma działanie przeciwzapalne i przyspiesza gojenie się ran. Z kolei w badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Journal of Medicinal Food" stwierdzono, że niektóre rodzaje miodu, zwłaszcza miód manuka z Nowej Zelandii, wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne, zwłaszcza wobec bakterii opornych na antybiotyki. Z kolei zaś metaanaliza opublikowana w czasopiśmie "Cochrane Database of Systematic Reviews" sugeruje, że miód może być skutecznym i bezpiecznym środkiem łagodzącym kaszel u dzieci.

Kontakt

Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!

Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00

Zapisz się na newsletter i odbierz rabat 10 zł