×

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) – właściwości, skład i zastosowanie

Moringa olejodajna, znana również jako drzewo chrzanowe, to tropikalna roślina pochodząca z północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Ceniona w tradycyjnych systemach medycznych, takich jak ajurweda, zyskała popularność na całym świecie dzięki swoim wartościom odżywczym i szerokiemu zastosowaniu w kuchni, kosmetyce oraz suplementacji diety.

Skład i właściwości odżywcze moringi

Najczęściej wykorzystywaną częścią moringi są liście, które stanowią bogate źródło naturalnych składników odżywczych. W 100 g suszonych liści znajduje się: ok. 64 kcal, białko – ok. 9 g, węglowodany – ok. 8,3 g, błonnik – ok. 2 g, tłuszcz – ok. 1,5 g.

Roślina ta dostarcza również wielu ważnych składników mineralnych i witamin, m.in.: potas (337 mg), wapń (185 mg), żelazo (4 mg), witamina C (200 mg), kwas foliowy w formie biodostępnej.

Oprócz tego, liście moringi zawierają związki roślinne, takie jak:

  • flawonoidy (np. kwercetyna, rutyna),
  • kwasy fenolowe (m.in. chlorogenowy, galusowy),
  • karotenoidy (β-karoten, luteina, zeaksantyna),
  • glukozynolany, alkaloidy, saponiny i fitosterole,
  • a także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Zastosowanie w diecie i kosmetyce

Moringa to cenny składnik zbilansowanej diety. Jej suszone liście są wykorzystywane jako dodatek do koktajli, smoothie, sałatek lub w formie proszku – jako składnik suplementów diety. Dzięki bogactwu witamin, minerałów i antyoksydantów stanowi naturalne uzupełnienie codziennego menu.

Olej tłoczony z nasion moringi znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów. Jest lekki, dobrze się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy. Wspomaga zachowanie odpowiedniego poziomu nawilżenia, nadaje skórze gładkość i blask. W kosmetologii bywa stosowany jako składnik kremów, masek i serum do włosów – szczególnie suchych i zniszczonych.

Bezpieczeństwo i sposób użycia

Preparaty zawierające moringę należy stosować zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu, przestrzegając zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety ani zdrowego stylu życia.

Przeciwwskazania: moringa nie jest zalecana kobietom w ciąży, karmiącym oraz małym dzieciom. W przypadku chorób przewlekłych lub stosowania leków – przed włączeniem do diety warto skonsultować się z lekarzem.

Kontakt

Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!

Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00

Zapisz się na newsletter i odbierz rabat 10 zł