Sklep Zielarski online - Wysokiej jakości zioła i suplementy
Karczoch
31 produktów- Aloes
- Babka płesznik
- Bez czarny
- Chmiel szyszka
- Głóg
- Jemioła pospolita
- Jeżówka (Echinacea)
- Jeżyna
- Koper włoski
- Kozieradka
- Karczoch
- Krwawnik
- Kozłek lekarski (waleriana)
- Lipa
- Lukrecja
- Lawenda
- Mniszek lekarski
- Miodunka
- Morwa biała
- Nagietek kwiat
- Ostropest plamisty
- Rozmaryn
- Tatarak
- Senes
- Wierzbownica
- Żurawina
- Żeń-szeń
- Ziele Damiana
Cholestovit Complex+ (cholesterol) 90 kapsułek Biowen
WĄTROBA Silver Pro Complex MyVita Suplement diety 120sztuk
Hepa Strong Complex+ 90 kapsułek Biowen (wątroba)
ARTICHOKE Extract (ekstrakt z karczocha) 450 mg, 90 kapsułek NOW FOODS
MyVita WĄTROBA Silver Pro Complex. Suplement diety 60sztuk
GASTROBON (niestrawność i zgaga) Bonimed 60 kapsułek
CHOLESTEROL Plus 90 kapsułek Herbapol
Cholesterol BIO 400 mg. 100 tabletek Aliness
HEPAVITOL kapsułki vege PharmoVit 60 sztuk
CHOLESTEROL Ekstrakty w kroplach 30ml PharmoVit
CHOLESTEROL (kozieradka, karczoch zwyczajny, czerwony ryż) Skoczylas 60 kapsułek wegetariańskich
WĄTROBA Skoczylas 60 kapsułek wegetariańskich
COLIGAS FAST Herbata ziołowa w saszetkach Aboca
NA CHOLESTEROL Franciszkańska herbatka ziołowa w saszetkach
HEPATO PROTECT 60 sztuk A-Z Medica
HEPATOBONISAN (na wątrobę i trawienie) 25 saszetek Bonimed
Eliksir bezalkoholowy DLA ODPROWADZANIA WODY z organizmu 100ml Mir-Lek
Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) – wsparcie dla układu trawiennego i wątroby
Karczoch zwyczajny pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie jest znany i uprawiany od wieków. Jego bliskim krewnym jest karczoch hiszpański (Cynara cardunculus), który występuje naturalnie w tej strefie klimatycznej. Obecnie karczoch rośnie w wielu krajach o ciepłym klimacie, w tym we Włoszech, Hiszpanii i Kalifornii.
W tradycji zielarskiej karczoch był wykorzystywany nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale także jako surowiec wspomagający trawienie.
W fitoterapii wykorzystuje się ziele karczocha (Herba Cynarae scolymi), zbierane przed kwitnieniem. Zawiera ono związki fenolowe (np. cynarynę, kwas kawowy i chlorogenowy), flawonoidy (m.in. cynarozyd), trójterpeny, związki śluzowe, pektyny i sole mineralne.
Cynaryna to jeden z głównych składników ziela karczocha. W badaniach in vitro i na zwierzętach wykazuje działanie przeciwutleniające oraz może wspierać procesy trawienne, w tym naturalne funkcje wątroby i produkcję żółci.
Zastosowanie tradycyjne i możliwe korzyści
W kontekście tradycyjnego stosowania karczoch uznawany jest za surowiec wspomagający trawienie tłuszczów, a także funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Preparaty na jego bazie są wykorzystywane w celu poprawy komfortu trawiennego oraz utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi
Kiedy warto sięgnąć po karczoch?
- W celu wspierania trawienia tłuszczów i funkcji wątroby
- W okresach zwiększonego obciążenia metabolicznego (np. ciężkostrawna dieta)
- Dla zachowania komfortu trawiennego (wzdęcia, uczucie pełności)
- W celu uzupełnienia diety w naturalne przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego
Zastosowanie kulinarne i dietetyczne
Karczoch to także cenione warzywo śródziemnomorskie. Jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i może stanowić smaczny dodatek do potraw – sałatek, makaronów, dań pieczonych i grillowanych.
Środki ostrożności
Karczoch nie jest zalecany osobom z nadwrażliwością na rośliny z rodziny astrowatych. Ze względu na jego właściwości żółciopędne, osoby z niedrożnością dróg żółciowych powinny skonsultować jego stosowanie z lekarzem. Produktu nie zaleca się również kobietom w ciąży i karmiącym bez wcześniejszej konsultacji medycznej.
Źródła:
- ZIOŁOLECZNICTWO PORADNIK DLA LEKARZY pod redakcją doc. dra hab. ALEKSANDRA OŻAROWSKIEGO Wydanie III WARSZAWA 1982
- Joanne Barnes, Linda A Anderson and J David Phillipson, Herbal Medicines Third edition, Pharmaceutical Press 2007
Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!
Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00