Sklep Zielarski online - Wysokiej jakości zioła i suplementy
Bez czarny
27 produktów- Aloes
- Babka płesznik
- Bez czarny
- Chmiel szyszka
- Głóg
- Jemioła pospolita
- Jeżówka (Echinacea)
- Jeżyna
- Koper włoski
- Kozieradka
- Karczoch
- Krwawnik
- Kozłek lekarski (waleriana)
- Lipa
- Lukrecja
- Lawenda
- Mniszek lekarski
- Miodunka
- Morwa biała
- Nagietek kwiat
- Ostropest plamisty
- Rozmaryn
- Tatarak
- Senes
- Wierzbownica
- Żurawina
- Żeń-szeń
- Ziele Damiana
ODPORNOŚĆ- herbatka liofilizowana - 5sztuk DARY NATURY
UKŁAD ODPORNOŚCIOWY Ekstrakty w kroplach 30ml PharmoVit
CZARNY BEZ sok 490ml OLEOFARM
CARDIO-GRYK Suplement diety. Herbata w fixie 60 sztuk
Eliksir bezalkoholowy DLA ODPROWADZANIA WODY z organizmu 100ml Mir-Lek
PUKKA Herbata Chamomile, Vanilla and Manuka Honey 20 saszetek
PUKKA Herbata Revitalise 20 saszetek
YOGI TEA Herbata Immune Support- na odporność- 17 torebek
Herbata MALINOWA KRESOWA 50g Dary Natury
COLGRIP HOT w saszetkach 8 sztuk COLFARM
CZARNY BEZ KWIAT zioła do zaparzania FLOS
NA ODPORNOŚĆ Herbata ziołowa 20 sztuk Malwa
DARY NATURY Polecana przy nadmiarze cholesterolu- herbatka ekologiczna 50g
Czarny bez (Sambucus nigra) to roślina powszechnie występująca w Europie i Azji Zachodnio-Środkowej, również często spotykana w Polsce – zwłaszcza w zaroślach i na obrzeżach lasów. Roślina ta dostarcza dwóch cenionych surowców zielarskich: kwiatów bzu czarnego (Flos Sambuci) oraz owoców (Fructus Sambuci), które tradycyjnie wykorzystywane są w przetwórstwie spożywczym, kosmetyce oraz w zielarstwie.
Bogactwo naturalnych składników
Czarny bez jest źródłem licznych związków bioaktywnych. Kwiaty zawierają m.in. flawonoidy (rutynę, kwercetynę, izokwercetynę), kwasy fenolowe (chlorogenowy, kawowy), a także olejek eteryczny i garbniki. Owoce są natomiast bogate w antocyjany, garbniki, kwasy organiczne oraz witaminy – w tym witaminę C i witaminy z grupy B.
Zastosowanie tradycyjne i historyczne
W tradycji zielarskiej kwiaty bzu czarnego wykorzystywano jako surowiec wspierający naturalne procesy fizjologiczne organizmu – m.in. w kontekście naturalnej termoregulacji i potliwości. Rutyna obecna w kwiatach może wspierać utrzymanie prawidłowej kondycji naczyń krwionośnych. Z kolei owoce czarnego bzu są znane z tego, że mogą wspierać procesy detoksykacji i naturalnej eliminacji niepotrzebnych produktów przemiany materii.
Wielofunkcyjność i potencjał kulinarny
Owoce bzu czarnego są cenione w kuchni – wykorzystuje się je do przygotowania soków, konfitur, dżemów czy kisieli. Kwiaty można dodawać do napojów orzeźwiających i sałatek. Oprócz walorów smakowych, surowce te stanowią naturalne źródło składników roślinnych, które mogą wzbogacać codzienną dietę.
Zastosowanie kosmetyczne
Kwiaty czarnego bzu znajdują również zastosowanie jako składnik preparatów do kąpieli czy płukanek roślinnych. Tradycyjnie wykorzystywane były w pielęgnacji skóry i w recepturach domowych kosmetyków roślinnych.
Czarny bez to roślina, która od wieków budzi zainteresowanie ze względu na swoje walory użytkowe. Warto poznać jej właściwości botaniczne, składniki bioaktywne i różnorodne zastosowania, zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji.
Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!
Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00