×

Czy STEWIA jest zdrowsza od cukru?

Stewia (Stevia rebaudiana)- co to za zioło?

Stevia rebaudiana Bertoni jest botaniczną nazwą stewii, należącej do rodziny roślin astrowatych. Spośród ponad 230 gatunków stewii, tylko ten jeden jest powszechnie uprawiany i stosowany do słodzenia potraw ze względu na dużą zawartość glikozydów stewiolowych. Dorosła roślina dorasta do 1 metra wysokości, posiada małe, eliptyczne liście o długości około 3-4 cm, kwiaty białe, skupione w koszyczki. Stewia pochodzi z Paragwaju i Brazylii, gdzie jest określana jako „słodkie zioło Paragwaju”. Indianie Guarani używają tego zioła od ponad 1500 lat w celu obniżenia ciśnienia krwi, łagodzenia dolegliwości trawiennych m.in. zgagi, leczenia dolegliwości skórnych i przyspieszania gojenia się ran. Obecnie praktycznie cały świat ceni tą roślinę jako źródło naturalnej substancji słodzącej normalizującej poziom cukru we krwi, bez żadnych skutków ubocznych. Posiada bardzo niską kaloryczność, zerowy indeks glikemiczny, nie ulega fermentacji, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest stabilna w temp. 200ºC i szerokim zakresie pH (pH3-9).

Przeczytaj na naszym blogu
Czy STEWIA jest zdrowsza od cukru?
Kontakt

Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!

Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00

Zapisz się na newsletter i odbierz rabat 10 zł