×

Oregano (Origanum vulgare) – właściwości i zastosowanie

Oregano, zwane także lebiodką pospolitą (Origanum vulgare), to wieloletnia bylina z rodziny wargowych, występująca w Europie, Azji Mniejszej, obu Amerykach oraz na Syberii. Roślina osiąga do 80 cm wysokości i jest uprawiana od lipca do września. Surowcem zielarskim jest ziele oregano.

Tradycyjne zastosowanie oregano

Oregano od dawna jest stosowane tradycyjnie jako wsparcie funkcjonowania układu trawiennego, m.in. do pobudzania wydzielania śliny, soków żołądkowych i żółci. Znane jest także z działania wspomagającego prawidłowe trawienie oraz łagodzenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Tradycyjnie oregano stosowane jest także jako środek wspomagający drogi oddechowe, np. przy uczuciu suchości w gardle czy łagodzeniu podrażnień.

Przygotowanie naparu z oregano

Napary z ziela oregano przygotowuje się, zalewając 2 łyżeczki suszonego ziela 250 ml wrzącej wody, po czym parzy się pod przykryciem przez 15 minut. Po ostudzeniu napar można pić 2-3 razy dziennie, np. przed posiłkiem, jako naturalne wsparcie trawienia.

Sposoby stosowania oregano

Oregano jest popularną przyprawą dodawaną do potraw, takich jak pizza, sosy czy sałatki. Może być również stosowane w postaci olejków eterycznych, herbatek lub suplementów diety. Przed użyciem suplementów zawierających oregano warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Przeciwwskazania i uwagi

Osoby uczulone na rośliny z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), do której należy oregano, powinny zachować ostrożność. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed zastosowaniem oregano w formie suplementów lub w większych ilościach powinny skonsultować się z lekarzem.

Kontakt

Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!

Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00

Zapisz się na newsletter i odbierz rabat 10 zł