×
Czy STEWIA jest zdrowsza od cukru?

Stewia (Stevia rebaudiana)- co to za zioło?

Stevia rebaudiana Bertoni jest botaniczną nazwą stewii, należącej do rodziny roślin astrowatych. Spośród ponad 230 gatunków stewii, tylko ten jeden jest powszechnie uprawiany i stosowany do słodzenia potraw ze względu na dużą zawartość glikozydów stewiolowych. Dorosła roślina dorasta do 1 metra wysokości, posiada małe, eliptyczne liście o długości około 3-4 cm, kwiaty białe, skupione w koszyczki. Stewia pochodzi z Paragwaju i Brazylii, gdzie jest określana jako „słodkie zioło Paragwaju”. Indianie Guarani używają tego zioła od ponad 1500 lat w celu obniżenia ciśnienia krwi, łagodzenia dolegliwości trawiennych m.in. zgagi, leczenia dolegliwości skórnych i przyspieszania gojenia się ran. Obecnie praktycznie cały świat ceni tą roślinę jako źródło naturalnej substancji słodzącej normalizującej poziom cukru we krwi, bez żadnych skutków ubocznych. Posiada bardzo niską kaloryczność, zerowy indeks glikemiczny, nie ulega fermentacji, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, jest stabilna w temp. 200ºC i szerokim zakresie pH (pH3-9).

Surowiec zielarski i skład chemiczny

Surowcem zielarskim jest ziele rośliny, przy czym najbardziej cenne są młode listki. Stewia jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego, zawiera cenne minerały (magnez, chrom, wapń, potas, krzem, cynk, żelazo, selen, fosfor, sód), tłuszcze oraz białka. Jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego (15-18,5%), kwasów tłuszczowych (palmitynowy, oleopalmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy oraz linolenowy) oraz związków przeciwutleniających: kwasy fenolowe (kumarynowy, synapinowy, cynamonowy), kwasy chlorogenowe, flawonole (kwercetyna, kemferol) i flawony (apigenina, luteolina).

Dotychczas w liściach stewii wyizolowano ponad 30 glikozydów stewiolowych. Do najważniejszych z nich należą dwa: stewiozyd (250-300 razy słodszy od sacharozy) oraz redaudiozyd A (350-450 razy słodszy od sacharozy).

Stewia- właściwości lecznicze

Stewia posiada właściwości hipoglikemizujące, jednak jej działanie zależy od poziomu glukozy we krwi i jest zauważalne tylko w przypadku, kiedy jej poziom jest podniesiony. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano również zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny. Bardzo podobny mechanizm obserwuje się u osób z podniesionym poziomem ciśnienia krwi. Efekt normotensyjny obserwuje się jedynie w przypadku łagodnego lub umiarkowanego nadciśnienia tętniczego. Stewiozydy nasilają również diurezę i natriurezę, czego efektem jest spadek objętości osocza. Stewia posiada również działanie przeciwbakteryjne, antydrobnoustrojowe wobec grzybów chorobotwórczych oraz wykazuje działanie hamujące dla wszystkich czterech serotypów ludzkiego rotawirusa (HRV) odpowiedzialnego za wywoływanie zapaleń żołądkowo-jelitowych. Przy czym silniejsze w działaniu są wyciągi z wykorzystaniem rozpuszczalników organicznych, aniżeli wyciągi wodne. Stewia wykazuje także właściwości przeciwzapalne i immunostymulujące.

Bardzo obiecujące są również wyniki badań nad skutecznością ekstraktu stewii przeciwko krętkom, przetrwalnikom i formom biofilmu Borrelia burgdorferi. Stewia wykazuje większą skuteczność w leczeniu boreliozy niż antybiotykoterapia, chroni organizm przed nawrotami choroby.

Wskazaniami do stosowania stewii oraz jej wyciągów są:

  • insulinooporność i cukrzyca,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • zakażenia takimi mikroorganizmami jak: Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Serratia marcescens, Alcaligenes denitrificans,
  • zakażenia grzybami chorobotwórczymi: Penicillium chrysogenum, Helminthosporium solani, Alternaria solani, Aspergillus niger ,
  • zakażenia rotawirusem ludzkim (HRV),
  • borelioza,
  • prewencja próchnicy,
  • leczenie dolegliwości skórnych,
  • przyspieszenie gojenie ran,
  • łagodzenie dolegliwości trawiennych (m.in. zgaga).

Stewia- przeciwwskazania i środki ostrożności

Badania wykazały, że stewię można bezpiecznie spożywać, nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Glikozydy stewiolowe zostały oznaczone symbolem E960 na liście dodatków do żywności jako substancja słodząca.

Autorka: Katarzyna Korczyńska-Bar
Zielarka z wieloletnim doświadczeniem. Pasjonatka życia.

Źródła:

  1. https://rozanski.li/2659/stevia-rebaudiana-bertoni-hemsley/
  2. https://www.researchgate.net/profile/Bartosz-Kulczynski/publication/288630317_Dietary_characteristics_of_stevia_-_current_state_of_knowledge_Charakterystyka_zywieniowa_stewii_-_aktualny_stan_wiedzy/links/5682607a08aebccc4e0dab68/Dietary-characteristics-of-stevia-current-state-of-knowledge-Charakterystyka-zywieniowa-stewii-aktualny-stan-wiedzy.pdf
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681354/
  4. https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/21570/1-s2.0-S1756464622002110-main.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  5. https://www.czytelniamedyczna.pl/5072,analiza-stewiozydu-oraz-rebaudiozydu-a-w-slodzikach.html
  6. https://www.czytelniamedyczna.pl/5249,substancje-intensywnie-sodzce-alternatywa-dla-cukru-w-czasach-otyoci-i-cukrzycy.html
  7. https://www.czytelniamedyczna.pl/2567,substancje-sodzce-pochodzenia-naturalnego.html
  8. https://www.czytelniamedyczna.pl/2526,naturalne-srodki-slodzace-w-swietle-dopuszczalnosci-ich-spozycia-w-polsce-i-kraj.html
  9. Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów, Krzysztof Gęsiński, Edward Majcherczak, Grażyna Gozdecka, Inż. Ap. Chem. 2013, 52, 2, 74-75
Kontakt

Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!

Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00

Zapisz się na newsletter i odbierz rabat 10 zł