×
CZYSTEK- wszystko co musisz o nim wiedzieć. Leksykon ziół

Czystek należy do rodziny Cistanaceae - Posłonkowate. Rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Cistus Incanus jest jedną z 20 odmian tej rośliny. Nazwa cistus pochodzi od greckiego słowa kiste czyli skrzynka ze względu na wygląd torebek nasiennych.

Czystek jest niepozornym zimozielonym lub częściowo zimozielonym krzewem nazywanym też różą skalną. Roślina ta lubi ciepło, słońce, gleby wapienne bogate w magnez. Kwitnie w kolorze różowym, fioletowym i czerwonym. Jest bardzo odporna na suszę, posiada ogniotrwały system korzeniowy, jako jedna z pierwszych roślin wyrasta na obszarach objętych pożarami.

Czystek wykorzystywany jest w tradycyjnej ludowej medycynie od lat. Wzmianki o nim można odnaleźć w zapiskach datowanych na IV wiek przed narodzeniem Chrystusa. Doiscorides zalecał stosowanie czystka w chorobach skóry, wypadaniu włosów, bólu ucha, leczeniu blizn i ran, biegunek, kaszlu, jako środek moczopędny. W wyniku błędu mnicha podczas tłumaczenia i przepisywania Materia Medica (pomylił Cistus Incanus z Hedera Helix) czystek na długie lata został skazany na zapomnienie. Od początku XX w. powrócił. Od tego czasu przeprowadzono wiele badań dotyczących cudownych właściwości czystka.

Czystek – właściwości i zastosowanie

Surowcem zielarskim czystka są liście i ziele oraz oleożywica i olejek. Preparaty z czystka dostępne w sprzedaży to susz do sporządzania naparów, soki, nalewki, tabletki, maści, kremy, oleje.

Czystek w swym składzie zawiera skondensowane garbniki, żywice, olejki, ma najwyższą zawartość polifenoli ze wszystkich jadalnych roślin w Europie. Czystek wykazuje działanie:

  • antywirusowe
  • antybakteryjne
  • antygrzybicze
  • dezynfekujące i hamujące zakażenia
  • antyoksydacyjne

Czystek- na co pomoże?

Napar z czystka, przygotowywany przez zalanie łyżki ziół szklanką wrzącej wody i pozostawienie na 20 minut, może być wykorzystany zarówno do płukania jamy ustnej jak i do picia.

Czystek wspiera odporność, łagodzi stany zapalne w organizmie. Oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn, powinni go więc zażywać mieszkańcy silnie uprzemysłowionych miast, palacze papierosów.

Naukowcy z Ahrensburgu przeprowadzili badania nad możliwościami neutralizacji toksyn środowiskowych oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Wykazali, że czystek jest trzykrotnie zdrowszy niż czarny bez i zielona herbata. Ilość antyoksydantów jest 20 razy większa niż w świeżo wyciśniętym soku z cytryny, a działanie na organizm pięciokrotnie bardziej skuteczne niż witamina C. Zmniejsza wydzielanie histaminy,a więc łagodzi objawy alergii. Wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga działanie układu krążenia, regularne przyjmowanie pomoże w profilaktyce miażdżycy, udaru i zawału serca.

Czystek wpływa na zwiększenie gęstości kości, wspomaga więc leczenie osteoporozy. Chroni błonę śluzową żołądka przed agresywnym działaniem soków żołądkowych. Dzięki zawartości polifenoli chroni komórki przed agresywnymi wolnymi rodnikami, hamuje procesy starzenia organizmu.

Bardzo dobrze sprawdza się w kosmetyce. Zwalcza wypryski, egzemy, łupież, trądzik. Można używać go do okładów, kąpieli, pomaga w walce z grzybicą skóry i paznokci. Łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry, wspomaga procesy gojenia. Przy tłustej cerze, skłonnej do zmian trądzikowych, warto stosować tonik z czystka, a przeciw łupieżowi płukankę czystkową.

Czystek mogą stosować dzieci. Dawka powinna być dostosowana do masy ciała. Można go również spożywać w ciąży i okresie laktacji

Ciekawostka o czystku

Jednym z preparatów pozyskiwanych z czystka jest żywica Labdanum, o antyseptycznych właściwościach. Dawniej używana podczas obrzędów i rytuałów. Przyspiesza gojenie ran, stosowana jako lek na kaszel, środek przeciw wypadaniu włosów oraz chorobom skórnym. Tradycyjnie pozyskiwana była bardzo ciekawymi metodami. Na łąkach gdzie rósł czystek wypasano owce, do ich runa przyklejała się żywica, którą wyczesywano pod koniec dnia.

Autor: Patrycja Rosicka

Źródła:
„Czystek Śródziemnomorski cud natury” Rafał Hudy, Aleksander Wójcik
„Zioła na odporność” Mateusz Emanuel Senderski
„Choroby układu pokarmowego” Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Arkadiusz Ciołkowski
„Siła ziół” Patrycja Machałek

Kontakt

Jeśli masz pytania napisz lub zadzwoń!

Nasi eksperci są do Twojej dyspozycji od poniedziałku do piątku od 10:00 do 18:00

Zapisz się na newsletter i odbierz rabat 10 zł